אילוף כלבים תוקפניים

אילוף כלבים תוקפניים

הכלב יכול להיות בהחלט בן לוויה נאמן ונוח לאדם, אולם ללא חינוך נכון ודוגמא נכונה, יצריו של הכלב יכולים להיות מנותבים למקום הלא נכון ולהתפתח לתוקפנות מסוכנת.

מדוע כלבים תוקפניים?

למעט מקרים מעטים, מרבית הכלבים הופכים לתוקפניים רק בשלב יחסית מאוחר של חייהם, לאחר כמה שנים של גידול. אולם, בהחלט קיימים מקרים של כלבים צעירים שמתחילים להפגין תוקפנות ולחלופין קיימים גם מקרים של כלבים בוגרים בגילאי 10 ואילך, שלפתע החלו להפגין תוקפנות. לכן, חשוב לכל בעלים להבין את המניעים לתוקפנות ע"מ שיוכל למנוע את התופעה בעתיד, בין אם על ידי אילוף ובין אם על ידי חינוך נכון.

מהם סוגי התוקפנות הקיימים אצל כלבים ומהם המניעים שלהם?

לפני שנתחיל לפרט מהם סוגי התוקפנות אצל כלבים באופן מדויק, חשוב לנו להדגיש את הכלל ונקודת ההנחה שאנו יוצאים ממנה – כל כלב יכול להפגין תוקפנות מסוימת ואף להפוך לסכנה ממשית לסביבה כאשר הוא מאבד את יציבותו. להלן, נסביר בדיוק את סוגי התוקפנות הנפוצים ואת הסיבות להופעתם.

  • תוקפנות מפחד כלפי זרים

בגיל מוקדם, הכלבים חווים את מה שאנו מכנים "חשיפה" לאנשים זרים, לכלבים וכד'. החשיפה משפיעה רבות על חיי הכלב ובפרט, על הבנתו את העולם בבגרותו ובעיקר על מידת הפחד שלו מאנשים זרים. ממש כמו תינוק הפוחד מזרים מכיוון שלא נחשף מספיק לאנשים זרים שאינם בני משפחתו הקרובה, כך גם הכלב עלול לפתח פחד מפני כל מי שאיננו הבעלים או מי שהוא רגיל אליו. תוקפנות מפחד מתחילה בגרגור ובנביחה על אנשים זרים, ומחמירה בבגרות לתוקפנות של ממש כלפי זרים בדרגות שונות.

חשוב להבין את התהליך המחשבתי של הכלב התוקפן מפחד: בכל פעם שהכלב נבח או גרגר על אדם זר ואותו אדם המשיך בדרכו או התרחק, הכלב למד שבזכות התוקפות הוא ניצל. לכן, המסקנה של הכלב היא שהוא צריך להמשיך להביע תוקפנות ע"מ להינצל מחדש מפני אותם זרים מאיימים.

כיצד מטפלים בבעיה? ובכן, יש לפעול בשני מישורים עיקריים: מחד, יש לכוון את הבעלים להתנהגות נכונה כלפי הכלב, ומאידך יש לחשוף את הכלב לאנשים זרים באופן מבוקר, ע"מ שהוא ילמד שאנשים זרים אינם מהווים איום. את השלבים הללו יש לבצע בעזרת מאלף מקצועי ומיומן שיוכל לחשוף את הכלב באופן הדרגתי ומושכל, ולצד זאת להדריך נכון את הבעלים.

  • תוקפנות הנובעת מיצר ציד

כלבים מסוימים מתאפיינים ביצר ציד וטרף המתבטא במרדף אחרי רוכבי אופניים, אנשים רצים וכד'. את התוקפנות הזו ניתן לזהות על ידי שימת לב לגור שמעוניין לרדוף אחר אנשים בתנועה וכד'. הסיבה לתוקפנות היא אינסטינקט טבעי של הכלב שירש מאבותיו הזאבים, אולם עדיין מדובר בתופעה מסוכנת שיש לנטרל אותה, ועדיף כמה שיותר מוקדם. במידה והבעלים רואים את הגור רודף אחר ילדים רצים, או רוכבים וכד', גם אם זה נראה בהתחלה כמשחק, יש לתקן את הגור בתקיפות ע"מ להציב לו גבולות ברורים.

לצד זאת, שי לציין שניתן בהחלט לנתב את היצרים הטבעיים של הכלב לתכונות אופי מועילות, כמו במקרה של כלבי עבודה, פיתוח יצר המשחק ועוד. ניתן לנתב את יצר הציד ליצר משחק, או לנתב את יצר המשחק להקשבה ברמה גבוהה באילוף.

  • תוקפנות הנובעת מיצר הטריטוריאליות

לכלבים יש יצר טריטוריאלי טבעי הגורם להם במצבים מסוימים לרצות להגן על שטחם (שיכול להיות הבית, החצר וכד') מפני זרים. גם את היצר הזה ניתן לנתב למקום הנכון, כלומר לגרום לכלב להגן על הבית רק כאשר זר מנסה להיכנס לשטח בלי שהבעלים בבית. חשוב לשלוח את הכלב לקורס אילוף ייעודי ע"מ שהכלב לא ינבח על כל אורח שמנסה להיכנס הביתה.

  • תוקפנות כלפי בני הבית

תוקפנות כזו יכולה להיגרם כתוצאה מסיבות רבות, לרבות יצר הצייד של הכלב, אולם בד"כ מצב זה מתרחש כאשר הכלב לא הפנים כראוי את מעמדו בהיררכיה המשפחתית. על הכלב לדעת היטב מיהם הבעלים, כלומר בני הבית, ומה מקומו הטבעי בתור ההיררכיה הזו.

לפרטים נוספים אודות אילוף למניעת תוקפנות אצל כלבים, צרו קשר או השאירו פרטים.

טיפים נוספים שאולי יעניינו אותך:

השירותים שלנו

לפרטים דברו איתי: 050-5236090050-5236090 או מלאו פרטים ואחזור אליכם בהקדם!