על כלבים ותינוקות
רוב הכלבים לא יודעים איך לעכל את בואו של תינוק חדש למשפחה בהתחלה. תינוקות נשמעים שונה, מריחים שונה, ונראים שונה מבני האדם הגדולים, המוכרים והטובים.
כלבים שלא הורגלו לחברתם של ילדים מגיל צעיר עלולים להתרגש או להילחץ יתר על המידה בימים הראשונים, אבל אל חשש! אם תדאגו לטפח את הקשר בין ה"ילדים", הם יגדלו להיות החברים הטובים ביותר בעולם.
על הכלב או הכלבה שלכם להתרגל למספר שינויים דרמטיים. שגרת היום שלהם תשתנה באופן משמעותי (כמו שלכם!), וכמובן, הם יאלצו להתמודד עם העובדה שתשומת הלב שלכם תתחלק בינם לבין התינוק/ת. נקודה זו עלולה להיות רגישה במיוחד, על אחד כמה וכמה אם כלבכם היה "בן יחיד" עד עכשיו.
כדי להקל על ההכרות בין הכלב והתינוק, יש להתחיל להכין את הכלב להגעת בן המשפחה החדש כבר בחודשים לפני בואו. חשוב להתמקד בשתי מטרות עיקריות:
א. ללמד את הכלב או הכלבה את הכישורים הדרושים כדי לתקשר עם התינוק באופן בטוח.
ב. לעזור לכלב או לכלבה להתרגל לחוויות החדשות והשינויים הרבים.
רצוי להתחיל מוקדם ככל האפשר, אבל גם אם לקחתם את הזמן והתינוק מגיע אוטוטו, אל דאגה. חשוב להתמקד באילוף הכלב, בעיקר ב"נימוסים בסיסיים":
- פקודות כמו לשבת, לשכב ולהמתין/להישאר הן חשובות במיוחד. כך כלבכם יורגל לשלוט בדחפים שלו, ילמד לשבת או לשכב לידכם בסבלנות בזמני הנקה והאכלה.
- פקודות לעזוב ולשחרר – חשוב שכלבכם ידע להניח לצעצועים ולחפצים של התינוק.
- ללמד את הכלב "לברך אנשים בנימוס" – כלב שקופץ על אנשים יכול להיות מציק, אך אם אתם מחזיקים תינוק בידיים, הוא יכול להיות גם מסוכן.
- מומלץ לאמן את כלבכם לבוא כשקוראים בשמו.
בנוסף, יש מספר דברים שאפשר ללמד את כלבכם או כלבתכם שיעזור במיוחד עם התינוק החדש.
- להתמקד בכף היד: אם תלמדו את הכלב לגעת בכף היד שלכם עם האף, לרחרח בעדינות וכו', הוא הוא יוכל להתמקד בה ולהתעסק בה בחברת התינוק. יעיל במיוחד עם כלבים רגישים ועצבניים יותר שיוכלו לאמץ פעילות זו כדי להירגע. בנוסף, לאט לאט יהיה אפשר ללמד אותם לגשת כך לתינוק ולגעת בו בעדינות עם האף!
- פקודת "ללכת/לעזוב" – כלבים רבים לא מבינים שלהתרחק זו אופציה. אם התינוק זוחל לכיוון הכלב והכלב נלחץ, הוא לא תמיד מבין שהוא יכול פשוט ללכת למקום אחר במקום לנבוח ולהיבהל. אם תלמדו את כלבכם להתרחק לבקשתכם, תוכלו להזכיר להם שהם יכולים להימלט אם התינוק מתקרב והם מרגישים לא בנוח.
כדי לאמן את כלבכם "ללכת", אפשר להשתמש בשיטה הבאה:
א. להראות לו חטיף, לומר "לך!" או "התרחק!" או משהו בסגנון, ואז להשליך את החטיף למרחק כמה מטרים מהמקום שבו אתם עומדים. לחזור פעמים רבות.
ב. הצעד הבא הוא להמתין עם זריקת החטיף עד שהכלב מתחיל להתרחק כבר למשמע קריאת ה"לך מפה". אפשר לעשות תנועת זריקה אבל לחכות, ואם הכלב מתחיל לזוז לכיוון שאליו עמדת לזרוק את החטיף, יש לשבח אותו ולצ'פר אותו, ומיד לזרוק את החטיף לכיוון שאליו הכלב התחיל ללכת.
ג. אחרי חזרות רבות על שלב ב', יש להתחיל להמתין עד שהכלב התרחק מספר מטרים ורק אז לשבח אותו לזרוק לו את החטיף.
- יש מומחים שמציעים להביא הביתה בובה בדמות תינוק ולחקות מספר פעולות בסיסיות מול הכלב כדי להרגיל אותו לחוויה. כך אפשר ללמד אותו לא לקפוץ עליכם כשאתם מרימים את הבובה, או אפילו לגשת לבובה בעדינות, לתת לה "נשיקות" אף, או לחנך אותו ללקק רק את הרגליים אם יש לכם דאגות הגייניות. יש לשבח את כלבכם על כל אינטרקציה עדינה עם הבובה ולפנק אותו בחטיפים ופרסים. אם כלבכם ינסה לנשוך את הבובה בידיעה שזה רק צעצוע, יש לנזוף בו ומיד לכוון אותו לצעצוע אחר, ואז לצ'פר אותו אם הוא מתחיל לשחק איתו במקום.
- טיפ: כלבים שאוהבים לרוץ ולהביא צעצועים שנזרקו עבורם מאד יהנו לשחק את המשחק הזה גם עם התינוק!
יש להרגיל את הכלב להפחתה בכמות תשומת הלב והפינוקים כמה שיותר מוקדם. הימנעו מלתת לו עודף תשומת לב בשבועות לפני הלידה במחשבה שזה ירכך את עצמת האכזבה כשיגיע התינוק – להיפך. אפשר להתחיל לקבוע "זמני משחק" קצרים בשעות משתנות ולא אחידות של היום, ולצמצם אותם בהדרגה. עד כמה שקשה להתאפק, הדבר יעזור לכם מאד כשתצטרכו לחלק את תשומת הלב בין שני הילדים האהובים שלכם.
כלבים רבים נלחצים כששגרת החיים שלהם משתנה. למרות שהרבה מאד דברים ישתנו עם בואו של התינוק, אפשר להתחיל להכין את הכלב הרבה לפני כניסתו של התינוק אל הבית.
- אם אתם יכולים להתחיל לשער איך לוח הזמנים שלכם ישתנה כשהתינוק יגיע, נסו להתחיל במעבר הדרגתי לכיוון הלו"ז הזה כבר מעכשיו. אם אתם חושבים שתנוחו בצהריים יותר, בזמן שהתינוק ישן, תתחילו לטפח מסורת שנ"צים כבר מעכשיו. אם אתם חושבים שזמני הטיולים של הכלב ישתנו, תתחילו לכוון לשעות החדשות כבר מעכשיו.
- אם הלו"ז של הכלב שלכם מאד עקבי ולא משתנה כרגע, אפשר להתחיל לעשות שינויים אקראיים כדי להרגיל אותו לחיים הלא צפויים ומלאי ההפתעות עם התינוק. למשל, אם הכלב מקבל את ארוחת הבוקר כל יום בשעה 07:00, נסו להתחיל לגוון את שעת ארוחת הבוקר לכל שעה בין 06:00 ל-10:00. לחילופין, אם אתם רוצים שהכלב ימשיך לאכול בשעות קבועות, אפשר להשקיע במאכיל אוטומטי שמשחרר כמויות של אוכל לצלחת בשעות קבועות שאפשר לכוון מראש גם אם אתם לא מספיקים לשפוך את האוכל לצלחת בעצמכם בשעה הקבועה שלכם.
- שווה לשקול לשכור מישהו שיוציא את כלבכם לטיול, לפחות בשבועות הראשונים. מומלץ למצוא מישהו ולהכיר בינו לבין הכלב לפני שהתינוק מגיע, כדי שכלבכם יתרגל לעשות טיולים ולצאת מהבית בלעדיכם.
- אפשר לקחת את הכלב לבקר אצל בני משפחה או חברים שלכם לזמן קצר פעם או פעמיים בשבוע כדי שיוכל לבלות זמן איכות עם אנשים שהוא אוהב ומכיר. יש להתחיל עם הביקורים האלו, בתדירות נמוכה יותר, כבר מעכשיו.
- הציגו לכלב את כל האביזרים החדשים בבית בהדרגה. צעצועים, מושב לתינוק למכונית, וכו' – הראו אותם לכלב אחד אחד כדי שילמד להכירם. אם הכלב מגלה עניין בצעצועי התינוק (יהיה לו מאד קשה להפריד בין הצעצועים של התינוק והצעצועים שלו!) הפנו אותו לצעצועים שלו מיד! כך הוא ילמד להפריד ביניהם.
- התחילו להשתמש בסבונים וקרמים לתינוק על עצמכם, כדי שהכלב יקשר את הריחות החדשים עם האנשים שהוא מכיר ואוהב.
- אם כלבכם רגיש לרעשים, הוא עלול להילחץ מקול הבכי של התינוק. אם תשמיעו לכלבכם הקלטות של תינוק בוכה בחודשים לפני שהתינוק מגיע, הוא יוכל להתרגל לצליל בהדרגה לפני שתצטרכו לתאם בין השניים בזמן אמת, ואז לא תצטרכו להרגיע תינוק בוכה וכלב נובח סימולטנית.
- לאחר שהתינוק מגיע, יעבור זמן עד שתוכלו ללמד אותו כיצד ניגשים ונוגעים בכלב. תינוקות נוטים למשוך באוזניים, זנבות ופרווה ללא היסוס. כדי להכין את הכלב לסיטואציות כאלו, נסו להרגיל אותו לסוגי מגע שאתם מצפים מתינוק: משיכות קלות, תקיעת אצבעות ותפיסת גפיים וזנבות בחוסר התחשבות וזהירות, דחיפות ומה לא (כמובן, בעצמה שתינוק קטן מסוגל לה, משמע – בעדינות יחסית). אם תלמדו את כלבכם מראש לסבול מגעים שאולי פחות נעימים לו ואף מעצבנים אותו ולקשר אותם עם פרסים ותשבוחות, הוא יגלה הרבה יותר סבלנות עם התינוק עצמו.
- כלבים רבים מעולם לא ראו אדם זוחל, והם עלולים להיבהל מהיצור הקטן הזה שמתגנב לו על הרצפה בגובה העיניים שלהם. כל בני המשפחה יכולים להתחיל לזחול לעבר הכלב מדי פעם ואז לתת לו פרס כשהוא מרים את המבט, כדי שיוכל להתחיל לצפות לכיף, פינוקים ודברים טובים כשהוא רואה מישהו זוחל לעברו.
- לשאפתנים במיוחד: אפשר להתחיל להתאמן בלקום באמצע הלילה עם הכלב שלכם. ככה אפשר ללמד אותו לשבת בשקט באזור שבו מתכננים להניק/להאכיל/להרגיע את התינוק.
חשוב להחליט מה "חוקי התינוק" בהקדם. אם אתם לא רוצים שהכלב יכנס לחדר של התינוק, או אפילו שידע להתרחק מהעריסה, מצעצועים או מרהיטים מסויימים, חשוב להתחיל ללמד את הכלב להתרחק מהרהיטים האלו כמה שיותר מוקדם. כאמור, אם אתם רוצים לוודא שכלבכם ידע לא לקפוץ עליכם כשאתם מחזיקים את התינוק, חשוב ללמד אותו לא לקפוץ על אנשים הרבה לפני שהתינוק נכנס הביתה. אם כלבכם רגיל לישון איתכם במיטה ואתם רוצים לשנות את ההרגל הזה, ספקו לו מיטה נוחה ומזמינה בהקדם, כדי שיתרגל לישון בה. אותם חוקים תקפים אם אתם רוצים להרגיל אותו לישון בחדר אחר עם בוא התינוק.
באשר לנביחות – אפילו אם כלבכם מתפקד גם ככלב שמירה ואתם שמחים שנביחותיו יכולות להרתיע פורצים, העניין עלול להפוך מתסכל במהרה. אם התינוק שלכם מנסה לנמנם והכלב נובח כי הוא שומע את השכנים בחדר המדרגות, יש לנו בעיה. רצוי להרגיל את כלבכם לנבוח כמה שפחות, כמה שיותר מוקדם.
אפילו אם כלבכם אוהב ילדים מטבעו, יש לזכור שתינוקות הם עדינים במיוחד וחשוב לנקוט כמה כללי זהירות מיוחדים לגבי האינטרקציה ביניהם. אם אתם מתכננים לנסוע עם שניהם במכונית, אפשר לשקול להתקין הפרדה במושב האחורי, או חגורת בטיחות לכלב בנוסף למושב התינוק.
יש אנשים שלא רוצים שכלבם יכנס לחדר התינוק בכלל, אלא אם הוא הוזמן פנימה. אם אתם רוצים שכלבכם יכנס לחדר ותוכלו להישאר רגועים, מומלץ לשים לו מיטה משלו באזור נוח באחת מפינות החדר. אפשר להסתיר במיטה חטיפים כשהכלב לא מסתכל, וללמד אותו לאהוב את פינתו החדשה בחדר התינוק, ובהמשך ללמד אותו ללכת למיטה ולהירגע כשאתם צריכים שלא יסתובב לכם בין הרגליים. יש גם כלבים שחושבים שעריסת התינוק הוא מקום אידיאלי לנמנם בו, ואם הם גדולים מספיק וטובים בלקפוץ, אתם עלולים להיכנס לחדר ולמצוא אותם נחים בפנים. חשוב מאד ללמד אותם שהעריסה היא מחוץ לגבול בכל מצב! אם כלבכם מתחיל לגלות עניין בעריסה, יש לקרוא להם מיד, ואם הם באים אליכם ומתרחקים מהעריסה, לשבח אותם בהתלהבות. אם הם ממשיכים ומנסים לשים את כפותיהם הקדמיות על העריסה או מנסים לקפוץ, יש להגיד להם לרדת ולהתרחק מיד.
רוב הכלבים מתרגלים לתינוק במהירות ומחשיבים אותו כחלק בלתי נפרד מהמשפחה. הם מתחילים לתפקד כמגן וחבר למשחקים, ומגלים סבלנות אינסופית לתעלולים והגחמות שלו. ילדים וכלבים שזוכים לגדול ביחד יהפכו לחברים הטובים ביותר, ושניהם ילמדו מהחוויה דברים מדהימים שאי אפשר ללמוד בשום דרך אחרת.
הנכם מוזמנים ליצור אתנו קשר בטלפון, או להשאיר פרטים דרך האתר.